Luka Sammaliston tavoitteena kartingin MM-kisoissa finaalipaikka

Ylöjärveläinen, Pirkanmaan kartingia edustava, Luka Sammalisto, 12, tähtää marraskuun alussa, 5.-8.11.2020, Portugalin Portimaossa järjestettävissä kartingin MM-kisoissa OKj-luokan finaaliin. 

Finaalipaikkatavoite on kova, mutta enemmän kuin realistinen. Luka on jo todistanut taitonsa ja vakuuttanut vauhtinsa sekä EM- että SM-sarjan kisoissa, joten täydet mahdollisuudet tavoitteen saavuttamiseksi ovat olemassa.

Tällä hetkellä kartingin EM-sarjassa ja MM-kisoissa kilpailevat juuri ne kuljettajat, joiden joukosta seuraavat tähdet F1-maailmaan todennäköisesti nousevat. Kilpailu MM-finaalipaikoista on todella kovatasoista ja kaikilla kuskeilla sama päämäärä: ajaa finaalissa ensimmäisenä ruutulipulle ja maailmanmestaruuteen. Ruuhkaa radalla on, joten koko paketin tulee olla kunnossa, jotta maksimaaliseen suoritukseen ylletään ja tavoitteet saavutetaan.

Vaikka tänä vuonna kartingin kilpailukausi starttasi pari kuukautta suunniteltua myöhemmin Covid19-viruksen takia, on Sammalistolla takanaan seitsemät kansainväliset EM- ja WSK -sarjan osakillpailut, mm. Italian Adriassa ja Sarnossa, Espanjan Zuerassa ja Saksan Wackersdorfissa. Lisäksi ajotuntumaa ja kilpailukokemusta on kertynyt myös Suomen kahdeksasta SM-osakilpailusta sekä lukuisista testeistä, joten kartingin täyteinen kisakesä ja -syksy nuorella miehellä on ollut.

”Korona laittoi kilpailukalenterin täysin uusiksi ja ensimmäisiä kisoja jouduttiin odottamaan pari kuukautta. Odotin todella paljon kauden starttia. Tilanne oli tietysti kaikille sama, joten päätin käyttää ajan hyödyksi ja treenasin paljon fysiikkaa ja ajamista Suomen eri radoilla. Kun kisakauteen viimein päästiin, niin toihan se (korona) paljon uusia käytäntöjä etenkin ulkomailla: maskeja pidetään koko ajan, lämmön mittaukset, jatkuva käsien desinfiointi, turvavälit. Negatiiviset testitulokset täytyy olla, jotta saa edes mennä varikolle”, Sammalisto kuvailee.

Tiimien, vanhempien ja yhteistyökumppaneiden merkitys – koulunkäynnin ja kartingin yhdistäminen

Alkuvuodesta Luka solmi yhteistyösopimuksen Exprit Racing -tehdastiimin kanssa.

”Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ulkomaan kisoissa Exprit-tehdastiimi hoitaa ihan kaiken ja minä saan ajaa parhaalla mahdollisella kalustolla. Italialaisen mekaanikon kanssa käydään läpi, jos autossa on jotain mistä en pidä tai mikä ei tunnu hyvältä. Vaikka ulkomailla ajankin Exprit-tiimissä, niin Jussi Kohtala on aina se lähin luottomies, mun tärkein mentori ja ’päällikkö’, kenen kanssa käydään yhdessä niin dataa kuin ajamistakin läpi, kehitetään yhteistyötä ja kehitytään yhdessä. Kotimaan kisoissa Kohtala Sports onkin se tiimi, missä haluan olla. Yhteistyö Jussinkanssa on ollut jo pitkään tärkeässä roolissa ja Jussiin voin aina luottaa. Roope Markkanen on tänä vuonna ollut mun mekaanikkona Suomessa ja se yhteistyö on ollut myös hyvää ja saumatonta”, summaa Luka tiimikuvioitaan.

On tärkeää oppia toimimaan erilaisissa tiimeissä ja erilaisten ihmisten kanssa, edesauttaa tiimityötä ja kommunikointia, niin varikolla kuin sen ulkopuolellakin.

Lukan vanhempien, Laura ja Mikko Sammaliston, rooli on kuitenkin vielä se tärkein. He ovat Lukan tärkeimmät tukijat ja kannustajat – tiimi Sammalisto. He ovat henkisenä tukena, vahvana taustajoukkona, yhteistyökumppaneiden hankkijoina, valmentajina ja mahdollistajina. Ilman heitä kartingissa eteneminen ja ylipäätään kilpaileminen ei olisi mitenkään mahdollista.

”Mulle on vielä tässä vaiheessa ja iässä tosi tärkeää, että ainakin toinen vanhemmista on mukana kisamatkoilla.”

Ulkopuolisten tukijoiden, yhteistyökumppaneiden ja sponsoreiden panostusta ei saa koskaan aliarvioida tai unohtaa. Hintalappu kun kansainvälisellä tasolla kilpailtaessa on todella iso. Isä-Mikko onkin tehnyt paljon töitä sen eteen, että Luka on saanut taustatukijoihinsa yrityksiä, jotka omalla panostuksellaan ovat mukana mahdollistamassa Lukan kilpailemisen ulkomailla.

”Isot kiitoksen sanat lähtevät kaikille niille yhteistyötahoille, jotka ovat karting-matkaamme uskaltautuneet”, kommentoi Mikko Sammalisto.

”Teen läksyjä joko ennakkoon tai sitten kisamatkan jälkeen. Koulu antaa tukiopetusta, jotta tarkastetaan että olen oppinut tekemistäni tehtävistä. Osa opettajista lähettää aina tsemppejä ja osa ei sano mitään. Kaverit koulusta ei ehkä oikein ymmärrä mitä tämä laji oikeasti on. Ehkä siksi ne ei sano paljon mitään”, Luka naureskelee.

Mieluisimmat muistot, suurimmat opit ja parhaat saavutukset – kehittyminen ja tavoitteet

Luka ei ole poikkeus ’kovassa karting-koulussa’. Pettymyksiä, epäonnistumisia ja epäonnea on jouduttu kohtaamaan ja käymään läpi myös Sammaliston perheessä. Mutta pettymysten kautta ne suurimmat opit ovat myös tulleet.

”Hetken on tuntunut mustalta, mutta sieltä olen noussut ja taistelutahto myös kasvanut. Yksi suurimmista saavutuksistani on SM-kisojen osakilpailu, missä aika-ajon epäonnistuttua taistelin omalla päättäväisyydellä itseni finaalissa sijalle kolme”. 

Ei siis aina se, että voittaa kisan tai pääsee podiumille, ole menestyksen tai parhaimman saavutuksen mittari. Vaan se, että voittaa itsensä eikä luovuta tiukassakaan paikassa.

Upeita muistoja Lukalle on, etenkin Euroopan kisakiertueilta, karttunut paljonkin, mutta paras muisto liittyy Suomeen ja suomalaiseen F1-kuljettajaan, Valtteri Bottakseen.

”Tänä kesänä, kun kisakausi oli tauolla, minä ja Tuukka Taponen pääsimme treenaaman Lahden radalle. Rata oli varattu vain meille – Kohtala Sports -tiimille. Ajopäivän aikana saimme testata kalustoa, ottaa kaivattua ajotuntumaa ja muistutella mieleen optimaalisia ajolinjoja. Se, että radalla sparraajana oli Valtteri Bottas, on ehdottomasti tähän mennessä hienoin muistoni.”

”Karting antaa rohkeutta, itseensä uskomista, muiden onnistumisesta voi myös iloita. Laji kasvattaa myös huikeita ystävyystarinoita – niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Haluan ajaa kartingia ja olla siinä parempi ja nopeampi. Haluan tosissani taistella podium-sijoituksista ulkomailla. Hoitaa silti myös kouluvelvollisuudet. Jatkaa fysiikka- ja mentaalivalmennusta. Olla isompi ihminen.” 

MM-kisat Portugalissa – kauden 2020 viimeinen tulikoe

MM-kisoihin valmistautuminen on Sammaliston perheessä aloitettu jo hyvissä ajoin ja matkajärjestelyt kovassa vauhdissa. Vielä ennen Portugalin virallista MM-kisaviikonloppua, 5.-8.11.2020, Lukalla on edessään Portimaossa sekä tämän viikon testipäivät että MM-esikisat, missä ensituntuma radasta ja kisavauhdista saadaan. Selkeä tavoite on siis asetettu ja MM-finaalipaikkaa pirkanmaalainen OKj-kuljettaja lähtee tavoittelemaan tosissaan.

Motivaatio Lukalla on huipussaan ja italialaisen mekaanikon taikasanat sisäistettynä: Forza! Agressivo! Bene!

Seuraa Lukaa sosiaalisessa mediassa

Luka Sammalisto -lukuja vuonna 2020

  • ikä: 12v
  • päiviä ulkomailla (kisat + testit) yhteensä n. 60 
  • kisat ja testit Suomessa: yhteensä n. 20
  • pizzoja Italiassa syöty 25, pasta-annoksia sama määrä
  • kausibudjetti: 130 000 e

MM-kisainfoa

Lisätiedot:
Laura Sammalisto
Puh. 041 442 5485

info@jhs-rakenne.fi

Kuvat: SportinPhoto/Umberto Fraenkel

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close