Karting SM/SJM-sarjakausi pistettiin pakettiin Lahdessa

SM/SJM-sarjan päätösviikonloppuna Lahdessa, Valtteri Bottas racepark -radalla ratkottiin mestaruuksia ja mitalisijoja.

Vilho Aatola SJM-mestari

Mini60-luokassa taistelu mestaruudesta ja mitalisijoista käytiin lopulta viiden kuljettajan kesken. Sarja oli koko kauden todella tasainen, tiukka ja jännitettävää riitti päätösviikonloppuun saakka.

Lauantain finaalista oli tulossa taas päivän kiinnostavin, sillä nälkäisiä, periksiantamattomia ja voitontahtoisia kuljettajia oli iso nippu. Paalupaikkakiinnityksen lauantain finaaliin sai Hugo Rajamets, joka oli koko päivän hyvässä iskussa. Sijoitukset vaihtuivat niin kärjessä kuin kärjen takana ja tapahtumia riitti koko radan pituudelta – lajin hienoutta parhaimmillaan. Rajamets piti kuin pitikin kärkipaikkansa ruutulipulle asti, toisena Otto-Verneri Sakala ja kolmanneksi Vilho Aatola. Huomioitavaa on se, että maalissa (ajettujen 26 kierrosten jälkeen) kahdeksan kärki oli kolmen sekunnin sisällä, joten tiukkaakin tiukempaa on taistelu aina tässä luokassa.

LA finaali: Hugo Rajamets, Otto-Verneri Sakala, Vilho Aatola

Sunnuntai oli taas uusi päivä ja uudet sääolosuhteet. Syksyinen vesisade ja harmaat pilvimassat toivat taas lisäjännitystä päivän kulkuun. Vaikka sade hetkittäin taukosi, niin rata ei missään vaiheessa kuivunut, joten sadekelin säädöillä ja renkailla saatiin kisata koko päivä.

Suunnuntain aika-ajopohjat toivat Aatolalle erittäin tärkeät kolme sarjapistettä, mitkä lopulta ratkaisivat SJM-mestaruuden kohtalon. Lahden kotiradan kasvatti Sebastian Lehtimäki otti maisterin elkein finaalissa kärkipaikan jo alkukierroksilla ja tahtipuikko pysyi Lehtimäen hallussa ruutulipulle saakka. Toiseksi finaalissa tuli Joel Taipale ja kolmanneksi Otto-Verneri Sakala. Vaikka kauden viimeinen finaali ei tuottanut sarjakärki Aatolalle toivottua lopputulosta, niin kahden pisteen erolla Aatola voitti SJM-kultaa ja mestaruus matkasi näin Turkuun. Lehtimäen voitokas finaali siivitti lahtelaisen SJM-hopealle ja pronssissa kiinni (ennen virallisia sarjatuloksia) Otto-Verneri Sakala.

SU finaali: Sebastian Lehtimäki, Joel Taipale, Otto-Verneri Sakala

”Hienolta tuntuu päättää karting-kausi Suomen juniormestaruuteen. Välillä oli vaikeitakin viikonloppuja eikä kaikki mennyt aina ihan suunnitelmien mukaan, mutta SM-viikonloput on ollut suurta oppia mulle ja myös iskälle, joka toiminut mun mekaanikkona. Virheistä opittu ja onnistumisista iloittu! Kauden aikana tuli paljon kilometrejä, uusia ratatuttavuuksia ja myös kavereita. Ensi kaudeksi siirryn sit OKJ-luokkaan, missä uudet haasteet ja ärhäkämmät moottorit. Tavoitteet asetetaan myöhemmin, nyt iloitaan tästä menestyksestä. Lokakuussa pääsen luultavammin ajamaan myös yhden ulkomaan kisan Italian Franciacortaan, missä järjestetään the Champions of the future –kilpailu. Jännityksellä odotetaan, mitä sieltä jää käteen. Kiitos Jussi “Turbo” Laaksoselle, tietysti perheelle, tukijoille ja Kart Republic Finland –tiimille kaudesta”, kiitteli ja tuumaili tuore Suomen juniormestari Vilho Aatola.

Tuukka Taponen kuittasi OK-luokan mestaruuden

Finaaliviikonloppuun tultaessa Tuukka Taposen etumatka sarjakakkosena olevaan Eemeli Koivistoon oli kahdeksan pistettä. Suomenmestaruus oli Koivistollekin vielä mahdollinen, mutta se olisi vaatinut viikonlopulta tuplavoiton. Pronssitaistelu oli puolestaan kahden kauppaa, Rasmus Joutsimies ja Atte Salmenautio. Joutsimies (jonka vauhti on kauden aikana ollut kovaa, mutta useiden tekniikkamurheiden sävyttämä), oli Lahdessa taas kovassa lyönnissä. Lauantain voittajasta ei jäänyt epäselvyyttä, sillä Joutsimies otti voiton reilun kolmen sekunnin erolla Koivistoon ja Veeti Rajalaan. Koivistolle rapsahti kuitenkin etupuskurista viiden sekunnin aikarangaistus, mikä pudotti Koiviston tuloksissa viidenneksi ja mahdollisuudet SM-kultaan oli viimeistään nyt menetetty. Taponen nousi finaalin kolmanneksi ja sinetöi samalla OK-luokan suomenmestaruuden.

LA finaali: Rasmus Joutsimies, Veeti Rajala, Tuukka Taponen

Sunnuntaina jatkettiin Joutsimiehen kommennossa: vahvat voitot jokaisesta lähdöstä. Jo lauantaina mestaruuden varmistanut Taponen sai päivän ensimmäisessä erässä varoituksen ajotavastaan, mikä vaikutti Taposen päivän kulkuun ja tulevaan ratkaisuun. Varoituslipun saatuaan Taponen päätti olla riskeeraamatta mitään ja jätti päivän loput startit ajamatta. Suomenmestaruus oli jo ratkennut ja riskien minimointi oli enemmän kuin järkevää. Suurempia jännitysmomentteja tai dramatiikkaa ei sunnuntain finaali tarjonnut, sillä Joutsimies vei voiton selkeällä erolla toiseksi tulleeseen Veeti Rajalaan, joka tosin sai viiden sekunnin ajotaparangaistuksen ja putosi tuloslistan neljänneksi. Koivisto nousi finaalissa toiseksi ja kolmannelle sijalle kauden parhaaseen suoritukseen yltänyt Robin Särg.

SU finaalI: Rasmus Joutsimies, Eemeli Koivisto, Robin Särg

Taposelle SM-kulta, Koivisto SM-hopealle ja Rasmus Joutsimies sarjan pronssimitalisti.

Eemeli Koiviston mietteitä karting-kauden kulusta (Eemeli Koivisto racing)
” Kausi on nyt alkuperäisen suunnitelman mukaan ajettu ja se meni täysin tavoitteiden mukaisesti! EM-sarjan tavoite oli ajaa osakilpailuissa finaaliin ja se täyttyi jokaisessa kilpailussa. SM-sarjassa tavoitteena oli mitalisija ja siinä onnistuttiin hyvin! Jokaisessa osakilpailuviikonlopussa oltiin podiumilla ja välillä voitettiin jopa aika ylivoimaisestikin! Muutamissa kisoissa puolestaan kärsittiin ja jouduttiin lähtemään erien jälkeen hiukan taaempaa, mutta sieltäkin noustiin hyvällä taistelulla. Tämän kauden kehitys on ollut hyvää. Kilvanajo on parantunut ja vaikka aina ollaan oltu nopeita, niin nyt vielä entistäkin nopeampia. Tästä on hyvä jatkaa kohti tulevia haasteita”.

Siimesvaara tuplavoittoon ja komeasti SM-hopealle

Todella hyviin loppukauden suorituksiin ja kovaan vauhtiin päässyt OKJ-luokan Alvar Siimesvaara vei lauantaina voitot kaikista starteistaan. Euroopan kovatasoisissa kisoissa ja vaativilla radoilla monia kilpailuja kauden aikana läpikäynyt Siimesvaara on saanut itseluottamuksen juuri oikealle varmuustasolle sekä vauhdin kohdilleen.

Lauantain finaalissa Siimesvaara piti johtopaikkaa hallussa, Joel Bergströmin (Ruotsin hallitseva mestari) sekä Martti Ritosen ollessa hyvissä taisteluasemissa takana. Kärkikolmikko pääsi karkaamaan muilta ja Bergström jopa kisan kärkeen ohi Siimesvaaran. Siimesvaara ei tiimikaverin ohituksesta herpaantunut, vaan viimeisessä mutkassa ennen maaliviivaa kuittasi ykköspaikan takaisin itselleen. Siimesvaara ruutulipulle ykkösenä vain 0,052 sekunnin erolla ennen Bergströmiä. Upean finaalin ajanut Ritonen, saavutti kauden ehdottomasti parhaimman SM-osakilpailusijoituksen ollen kolmas ja häviten vain 0,133 sekuntia päivän voittajalle.

LA finaali: Alvar Siimesvaara, Joel Bergström, Martti Ritonen

Sunnuntain sadekeli toi lisämaustetta kauden finaalipäivään. Todella vahvan aika-ajosuorituksen tehnyt Antti Haapalainen sai loistavat lähtöasetelmat päivän alkueriin sekä tärkeät kolme pistettä sarjatilastoon. Valitettavasti molemmissa alkuerissä tiukat kisatilanteet ja osumat vesittivät Haapalaisen hyvät jatkoasetelmat. Siimesvaaran ajamisen rentous ja itsevarmuus jatkuivat myös sunnuntain finaalissa. Voitto Siimesvaaralle ennen Bergströmiä ja kolmanneksi kauden viimeisessä OKJ-finaalissa ajoi Jaakko Laitinen. Siimesvaaran vahva finaaliviikonloppu toi toivotun ja ansaitun SM-hopean.

”Kaikki osui kohdalleen, ajaminen oli itsevarmaa ja rentoa koko viikonlopun. Voitot eivät toki ilmaiseksi nytkään tulleet, tiukkaa vastusta oli tarjolla koko viikonlopun. Kauden tavoitteeksi asetettu SM-mitali on saavutettu! Kauteen on mahtunut niin epäonnea kuin epäonnistumisiakin. Mikään ei ole ollut varmaa ja mitali varmistui vasta viimeisessä osakilpailussa. Lopussa kova työ palkitaan! ”, summasi tyytyväinen Siimesvaara

SU finaali: Alvar Siimesvaara, Joel Bergström, Jaakko Laitinen

Ojaranta hallitsi KZ2-viikonloppua, mitalisijat (hopea ja pronssi) vielä epäselvät

Rakettimaisen nopeita startteja kauden aikana tehnyt Arto Ojaranta lähti päivän ensimmäisessä finaalissa masterin paikalta taas kuin ohjus. Petteri Ruotsalainen ei kuitenkaan päästänyt kärkikuskia karkaamaan vaan iski itsensä hyviin taisteluasemiin eikä Mika Niskavaarakaan jäänyt kauas kaksikosta. Ojarannan ajo oli kuitenkin vakuuttavan vahvaa ja hallittua maaliin saakka, näin ensimmäisen finaalin selkeä voitto Ojarannalle. Ruotsalaisen tekniikkamurheet pilasivat hyvin alkaneen finaalin ja lopulta Ruotsalaisen finaalisijoitus kuudes. Konsta Lappalainen ajoi ruutulipulle toisena ja Niskavaara kolmas. Viiden sekunnin puskuripenalty pudotti kuitenkin Niskavaaran tuloslistassa neljänneksi ja näin Axel Saarniala nousi palkintopallin kolmannelle korokkeelle.

Finaali 1: Arto Ojaranta, Konsta Lappalainen, Axel Saarniala

Lauantain toinen finaalilähtö toi draamankaarta kauden viimeiseen finaaliin, kun Ojaranta sai virheellisestä lähdöstä (tarkennettuna virheellisestä lähtöruudusta) kymmenen sekunnin aikarangaistuksen. Vaikka Ojaranta dominoi finaalia ja ylitti maalilinjan ensimmäisenä, niin tulosluettelossa Ojaranta putosi rangaistuksen takia kuudenneksi. Viikonlopun vahva onnistuja, Lappalainen, nousi kakkosfinaalin voittajaksi yli viiden sekunnin erolla toiseksi tulleeseen Petteri Ruotsalaiseen. Axel Saarnialalle viikonloppu oli myös hyvä ja vauhti vakuuttavaa. Toistamiseen Saarniala lauantaina kolmannelle korokkeelle.

Finaali 2: Konsta Lappalainen, Petteri Ruotsalainen, Axel Saarniala

Arto Ojarannan raportti finaaliviikonlopusta (Arto Ojaranta Fanpage):
Viimeiseen kisaan lähdettäessä oli vielä pieni mahdollisuus SM-hopeaan, ottamalla aika-ajosta paalu sekä voittamalla molemmat finaalit. Viimeiseen kisaan oli pakko tehdä isoja muutoksia parhaan lopputuloksen takaamiseksi ja näin ollen päädyttiin vaihtamaan Kosmicista viime kauden Birel ART runkoon. Ensimmäisestä treenipäivästä alkaen saatiin Järvilehdon kanssa auto toimimaan sateella hyvin, toisena treenipäivänä päästiin ajamaan kuivalla ja auto saatiin tuntumaan todella hyvältä. Treenit sujuivat paremmin kuin koko kauden aikana ja lauantain kisoihin lähdettiin hyvällä fiiliksellä. Auton toimivuudesta kertoi koko lauantaipäivä, aamuharjoituksesta lähtien jokainen veto onnistui täydellisesti. Aika-ajossa 0.2 sekunnin pohjat, molempien erien voitto sekä molempien finaalien voitto. Toisessa finaalista tuomaristo antoi 10 sekunnin aikasakon, virheellisestä lähtöruudusta, tästä tehtiin vastalause, jonka tuomaristo hylkäsi. Vetoomusoikeus kuitenkin myönnettiin ja vetoomus on AKK:lle tehty. Kuukauden sisällä saamme kuulla kuinka tässä käy ja kelle SM-hopea tänä vuonna menee. Kiitos koko tiimille ja tukijoukoille kovasta työstä viikonlopun eteen. Erityisesti kiitän Jyrki Järvilehtoa, jonka ansiosta auto saatiin toimimaan niin hyvin, ettei koko viikonlopun aikana kukaan päässyt edes yrittämään ohitusta!

Huom! AKK:lla on siis käsittelyssä Ojarannan vetoomus liittyen virheellisestä lähdöstä/lähtöruudusta saatuun aikarangaistukseen. Virallinen päätös Lahden osakilpailun sijoituksista ja sarjapisteistä saataneen kuukauden sisällä.

EPÄVIRALLISET SARJAPISTETAULUKOT kärkiviisikon osalta

Ennen kuin viralliset tulokset saadaan tulospalvelupäälliköltä ja/tai AKK:lta, niin viiden kärjen osalta excel-laskennan on sarjasääntöjen mukaisesti suorittanut sarjatiedottaja Tuija Syrjä. Kommentteja, kritiikkiä, oikaisuehdotuksia tmv. voi lähettää tuija.syrja@gmail.com tai 040-1758150. Sarjatulokset ovat siis epäviralliset ja vahvistamattomat.

 • KZ2-luokan osalta pistelaskussa on huomioitu kahdeksan finaalitulosta sekä kaikki aika-ajopisteet
 • MINI60, OK- ja OKJ-luokissa pisteisiin laskettu seitsemän finaalia sekä kaikki aika-ajopisteet.

OKJ

 1. Vahlberg Daniel, 154
 2. Siimesvaara Alvar, 137
 3. Haapalainen Antti, 116
 4. Johannesdahl Luca, 110
 5. Laitinen Jaakko, 109

OK (Tuloslistaa päivitetty 16.9. ja Veeti Rajalan pisteet lisätty. Joten TOP5-sijoituksiin muutoksia)

 1. Taponen Tuukka, 176
 2. Koivisto Eemeli, 160
 3. Joutsimies Rasmus, 143
 4. Veeti Rajala, 89  
 5. Salmenautio Atte, 87
 6. Koivula Aaron, 86

MINI60

 1. Aatola Vilho, 153
 2. Lehtimäki Sebastian, 151
 3. Sakala Otto-Verneri, 135
 4. Taipale Joel, 129
 5. Dahlström Alexander, 120

KZ2

 1. Tonteri Paavo, 171
 2. Ruotsalainen Petteri, 134
 3. Ojaranta Arto, 125
 4. Juntunen Santtu, 108
 5. Kajak Markus, 102

HUOM! AKK:lla on käsittelyssä Ojarannan vetoomus liittyen virheellisestä lähdöstä saatuun aikarangaistukseen, joten yllä olevassa taulukossa laskettu tämän hetkinen tilanne, Lahti mukaanluettuna. Virallinen päätös Lahden osakilpailun sijoituksista ja sarjapisteistä saataneen kuukauden sisällä. Hopea- ja pronssimitalien kohtalot siis vielä epäselvät. Tonteri varmistanut SM-kullan.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close