Karting SM/SJM-sarjakausi 2022 sinettiä vaille valmis. Kartingin suomenmestarit selviävät Vantaalla.

Karting SM/SJM-sarjakausi on edennyt viimeiseen kahden päivän osakilpailutapahtumaan, mikä järjestetään Vantaa Circuitilla 19.-20.8.2022. Poikkeuksellisesti ensimmäinen kisapäivä on jo perjantai. Lauantain kilpailu päättää kymmenestä osakilpailusta koostuvan SM-sarjan.

Vantaa Circuitilla nähdään perjantain ja lauantain aikana moottoriurheilua aidoimmillaan, kun kartingin SM-sarja huipentuu viimeisiin osakilpailuihin ja kauden 2022 viimeisiin suomenmestaruustaisteluihin.

Vantaan rataa ja sarjakautta analysoi AKK:n Flying Finn Academy -valmentaja, Juuso-Matti Pajuranta, jolla asiantuntemusta, tietoutta ja kokemusta riittää – niin kilpailemisesta kuin valmentamisestakin. Pajuranta on toiminut Flying Finn Academy -valmentajana vuodesta 2017 lähtien ja kartingista miehen meriittilistalla on mm. Suomen mestaruudet KF1-luokassa 2010 ja KF2-luokassa 2011.

Sarjakausi on ollut poikkeuksellisen tasaväkinen jokaisessa luokassa, koska mestaruudet ja mitalistit ratkeavat vasta viimeisen osakilpailun yhteydessä. Monesti aikaisemmilla kausilla suomenmestari on ollut selvillä jo ennen viimeistä osakilpailua. Tänä vuonna on toisin – kukaan ei ole ollut ylivoimainen ja useampi eri kuljettaja on noussut palkintokorokkeelle. Jokaisessa luokassa on ollut yllätysnimiä, uusia haastajia ja tietysti ennakkosuosikkeja. Todella mielenkiintoinen sarja ja nyt se huipentuu mitä hienoimmalla tavalla Vantaalla – Suomenmestaruuksien sinetöimiseen. Tuleva Vantaan kaksipäiväinen kisa on siis äärimmäisen jännittävä ja paljon tapahtumia tiedossa.Jokaisessa viikonlopussa sää on näytellyt myös pienoista roolia, sillä yllättävä sade on tuonut moneen kisaan oman erikoisen lisämausteensa. Säätutkat enteilevät samaa myös Vantaalle, joten mekaanikkojen tulee olla valppaana auton säätöjä ja rengasvalintoja tehtäessä.

Vantaan 1,3 kilometriä pitkä rata on vaativa ja myös kansainväliset kriteerit täyttävä kisa-areena. Rata on haastava ja tietyt radan pomppuisemmat kohdat saattavat aiheuttaa pienemmille tai kokemattomille kuljettajille haasteita. Takasuoran jälkeinen nopea mutka ja sitä seuraava mutkayhdistelmä ovat ilman muuta ne Vantaan radan ajollisesti vaikeimmat kohdat, kertoo Pajuranta

Vantaalle on kuljettajia ilmoittautunut satakunta, joten ruuhkaa, rinta-rinnan taisteluita ja ahnaita ohituksia tullaan näkemään jokaisessa luokassa.

OK-LUOKKA

OK-luokassa SM-kullasta on todella tasaista ja jännittävää onkin seurata, miten mestaruus lopulta ratkeaa. Tällä hetkellä sarjakärkenä on Luka Sammalisto, jolla pisteitä 142. Kullasta taistelemassa ovat myös Axel Saarniala (126 pistettä), jolle viimeisin osakilpailuviikonloppu Lahdessa oli liki täydellinen sekä Eemeli Koivisto (97 pistettä), jolle Lahti oli puolestaan suuri murhenäytelmä. Kovan vastuksen kolmikolle tulevat tarjoamaan Veeti Nenonen, Aaron Koivula ja Alvar Siimesvaara, joilta kulta on jo karannut, mutta himmeämpiin mitaleihin mahdollisuus

OK Sarjatilanne TÄSTÄ

OK JUNIOR

OK Junioreissa mitalikolmikko on jo selvillä, mutta kultakamppailu täysin auki. Tiukimmin OKJ-luokan mestaruudessa ovat kiinni Martti Ritonen (150 pistettä) sekä Joel Pohjola (149 pistettä), joilla vain yhden pisteen ero ennen Vantaan päätöskisoja. Kolmantena sarjassa oleva Sebastian Lehtimäki (115 pistettä) lähtenee haastamaan kärkikaksikkoa ja elävöittämään pistepotin jakamista.

OKJ Sarjatilanne TÄSTÄ

MINI60-LUOKKA

Myös Mini60-luokassa pistetilaston kärkikolmikosta kruunattaneen kauden Suomen juniormestari. Aapo Timonen (269) siirtyi Lahdessa sarjakärkeen ohi Simeon Ketolan (255) ja kolmatta paikkaa pitää Theodor Toolbal (250).

Mini60-luokan sarjatilanne TÄSTÄ

KZ2

KZ2-luokan Suomenmestaruudet tullaan ratkomaan ”kerrasta poikki” -kisassa Porin Syyspäräyksessä 24.9.2022. Vaikka KZ2-luokan kuljettajat eivät Vantaalla taistelekaan enää SM-sarjapisteistä, niin muutamia kuljettajia on ilmoittautunut myös Vantaan ”lähtöviivalle” ja tulevat kamppailemaan CUP-pisteistä.

Seitsemän kisaa kymmenestä lasketaan lopullisiin pisteisiin
Huomioitavaa on se, että kauden kymmenestä osakilpailusta lopullisiin tuloksiin lasketaan vain seitsemän (7) osakilpailun tulokset, joten vähennyksien jälkeen pistetilastoihin saattaa tulla mestaruuden kannalta ratkaisevia tuloksia.

Tämän parempaa loppuhuipennusta kaudelta ei olisi voitu edes toivoa eikä ainakaan ennakkoon käsikirjoittaa. Tervetuloa seuraamaan Suomen parasta kartingia, jännityksen täyteisiä kisatapahtumia ja nauttimaan “pure motorsport” -ilmapiiristä. Tapahtumaan on vapaa pääsy.
Kisat alkavat aika-ajoilla klo 10.05, jonka jälkeen ajetaan kaksi alkuerää. Kilpailutapahtuma huipentuu iltapäivällä ajettaviin finaaleihin.

Kilpailuratana toimii Vantaa Circuit Finland Katriinantie 31 Vantaa
Järjestävänä seurana Finndrive Ry.

Kilpailuluokat

OKJ SM
OK SM
Mini 60 SJM
KZ2

Live stream-lähetykset

Mikäli et pääse kisapaikalle, niin kilpailutapahtumia pääset seuraamaan myös live stream -lähetyksien välityksellä.

Perjantain live stream -linkkiin TÄSTÄ
Lauantain live stream -linkkin TÄSTÄ

Teksti: Tuija Syrjä / AKK Karting SM-sarjaviestintä

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close