Vatupassi -karting Joensuu

Kartingin SM-kauden 2022 ensimmäinen osakilpailuviikonloppu kisattiin 28.–29.5. perinteikkäällä Joensuun Urheiluautoilijoiden radalla.
SM-kartingin kisatapahtumissa koettiin jo viime kaudella uudistus, kun osakilpailut alettiin lähettää suorana kotikatsomoille. Tänä vuonna mukavan lisämausteen kisapäiviin tuo varikkohaastattelut, joita Anssi Saarijärvi ansiokkaasti suorittaa päivien aikana. Yhdessä Anssi ja Leiska muodostavat luontevan kaksikon selostamaan kisapäivien kulkua.

Sammaliston vakuuttava kauden avaus
OK-luokka on sekoitus uutta ja vanhaa tällä kaudella. Viime vuonna OK-luokassa ajoivat jo muun muassa Veeti Welin, Aaron Koivula ja Aada Turpeinen, kun taas uusia tulokkaita tälle vuodelle tähän luokkaan ovat esimerkiksi Luka Sammalisto, Alvar Siimesvaara sekä Daniel Vahlberg.
Viime kauden mestari ja OK-luokan hallitseva maailmanmestari, Tuukka Taponen, jättää SM-sarjan välistä, sillä kansainväliset kisat ja testipäivät pitävät miehen kiireisenä ulkomailla. EM-sarjassa loukkaantuneen Eemeli Koiviston osallistuminen SM-sarjaan on vielä epävarmaa. Pitkälti riippuu siitä, miten murtuneen käden paraneminen edistyy.

Kansainvälisiä kisoja alkukaudesta ahkeroinut Luka Sammalisto aloitti SM-sarjakauden todella vakuuttavan vahvasti. Ylöjärveläisen nimi oli lauantaina jokaisen tuloslistan kärjessä. Toinen kv-kisojen konkari, Alvar Siimesvaara tarjosi aika-ajoissa tiukan vastuksen Sammalistolle. Alkuerissä Veeti Nenonen nousi varteenotettavaksi voittajaehdokkaaksi ja hyvä päivätyö palkittiin finaalista lähtöruudulla kolme. Finaalissa Sammalisto starttasi paalulta ja kasvatti heti kisan alussa johtoa muutamalla sekunnilla ja ajoi maaliin voittajana. Tasaista työtä ja ajoa teki myös kakkoseksi lähdössä noussut Nenonen, joka varmisti itselleen palkintokorokesijan. Siimesvaara kärsi ulkopuolen lähtöpaikasta ja putosi lähdössä useamman sijan. Periksiantamaton Siimesvaara kellotti nopeita kierrosaikoja ja teki nousua kohti kärkeä. Vauhti ja kierrokset riittivät lopulta sijalle kolme. Kärkitrio: Sammalisto, Nenonen ja Siimesvaara.

OK Lauantai
P1 Luka Sammalisto
P2 Veeti Nenonen
P3 Alvar Siimesvaara

Sunnuntain alkupäivää tahditti taas Sammalisto ollen sekä aika-ajojen nopein että ensimmäisen erän ykkönen ennen Siimesvaaraa ja Nenosta. Viime kauden OKJ-mestari, Daniel Vahlberg alkoi myös päästä vauhtiin mukaan. Vahlberg nimittäin kiilasi aika-ajoissa Nenosen edelle kolmanneksi ja teki myös ensimmäisessä alkuerässä hyvää suoritusta ja sijoitus neljäs. Toisen alkuerän sadekelissä Siimesvaara vei voiton, Veeti Welin kakkosena ja kolmantena ruutulipulla Nenonen. Sammalisto tuskaili rengaspaineiden kanssa ja tipahti sijalle 12.

OKJ-luokassa nähty koominen sadekelin finaali, missä vain yksi kuljettaja ajoi maaliin, sai myös OK-kuljettajat varovaisiksi; pälyiltiin taivaalle ja tehtiin rengasvalintoja. Sade oli loppunut, mutta radan pinta oli edelleen märkä. Oltiin tutun suomalaisen kesäkysymyksen äärellä: sataako vaiko eikö sada? Toiset kuljettajat luottivat siihen, että rata ehtii kisan aikana kuivua ja sliksit alle. Osa päätyi sadekelin renkaisiin, mikä näytti olevan oikea ratkaisu – ainakin alussa. Axel Saarniala otti kärkipaikan heti startissa saaden seuraa Aada Turpeisesta ja Carmen Kraavista. Upeaa kisaa ajanut Kraav sai napattua johtopaikan itselleen ja sadekelin renkaat toimimaan. Sliksikuskien tärkein tehtävä oli pysyä radalla. Kierroksella ohitettavat liputettiin varikolle ja peli näytti olevan selvä. Mutta kun rata alkoi kuivua, slikseillä lähteneet – vielä radalla olevat – kuljettajat saivat kaluston ja renkaat pelittämään. Kierrosajat paranivat ja etumatka kärkeen alkoi kutistua. Kraavin matka päättyi puolivälissä kisaa ja Saarniala pääsi kärkeen. Loistavaa näytöstä ja tasaista työtä tehneen Saarnialan renkaat alkoivat pikkuhiljaa sulaa ja samalla myös haaveet voitosta. Takaa-ajajat: Veeti Welin ja Sammalisto lähestyivät uhkaavasti. Toiseksi viimeisellä kierroksella Saarniala joutui taipumaan kaksikolle ja sijoittui lopulta kolmanneksi. Voittoon Welin, kakkosena Sammalisto ja kolmas Saarniala.

OK Sunnuntai
P1 Veeti Welin
P2 Luka Sammalisto
P3 Axel Saarniala

Pohjola lauantaina suvereeni. Sunnuntain finaalista sadekelin sirkus
OKJ-luokan yksi kauden mestarisuosikeista, Martti Ritonen, sai jo heti ensimmäisessä osakilpailuviikonlopussa rookie-kuljettajista: Joel Pohjolasta ja Sebastian Lehtimäestä todelliset haastajat. Joel Pohjola kellotti nopeimman kierrosajan aika-ajoissa sekä voitti molemmat alkuerät. Loistavat asetelmat päivän finaaliin pedattu: paalupaikka Pohjolalle.

Finaalissa ruudusta kolme startannut Ritonen syöksyi hienosti startissa kärkeen ja kolmen kärkikuljettajan nipussa kisaa edettiin. Pohjola kyllästyi kyttäilemään Ritosen takapuskuria ja ohitti Ritosen. Pohjolan kisavauhti oli niin hyvällä tasolla, että nopeat kierrosajat siivittivät helsinkiläisen karkuun ja turvallisen tuntuiseen etumatkaan Ritosesta ja Lehtimäestä. Maalissa voittomarginaali Pohjolalla yli kolme sekuntia. Todellinen jännitysnäytelmä nähtiin Ritosen ja Lehtimäen välillä ja kakkostilasta käytiin tiukkaakin tiukempi taistelu viimeiselle kierrokselle saakka. Viime metreillä ennen maalia Lehtimäki ohitti Ritosen ja ylitti ruutulipun kakkosena.

OKJ Lauantai
P1 Joel Pohjola
P2 Sebastian Lehtimäki
P3 Martti Ritonen

Sunnuntaina alkupäivän tuloslistat toistivat samoja nimiä, kuin lauantaina. Pohjola, Lehtimäki, Ritonen. Yksi uusi nimi tuli Top3-joukkoon, kun Mark Dubnitski nousi toisen alkuerän sijalle kolme. Hyvää kilvanajoa saatiin seurata ja asetelmat finaaliin olivat “kutkuttavan jännittävät”. Lehtimäki paalulta, Pohjola ruudusta kaksi, Ritonen rinnalla… Mutta huh huh! Miten se sitten menikään? Sade sekoitti suunnitelmat täysin. Sadepilvet roikkuivat taivaalla ja erilaiset sää-appsit olivat kovassa tarkkailussa. Suuri luotto kuljettajilla ja mekaanikoilla oli siihen, että slikseillä finaalista selvitään ja tasavertaista kamppailua odotettiin. Ainoastaan yksi kuljettaja valitsi sadekelin renkaat alleen, Veeti Väänänen lähtöruudusta 21.
Sade yltyi ja kuljettajat liukastelivat radalla, tehden parhaansa. Kuntta sai kyytiä, kun kartit pyörähtelivät ulos radalta. Radan pinta alkoi olla todella märkä, pitoja ei vaan ollut. Veeti Väänäsen renkaat sitä vastoin toimivat ja pikkuhiljaa kierroksella ohitettavat tuli selkä edellä vastaan. Jos kuljettajan kohtalona ei ollut keskeytys, niin sini-punaristilipulla kuski liputettiin varikolle. Ennen kuin kisa oli edes puolessa välissä, niin Väänäsen kilpailijat olivat pois pelistä – siis kaikki kuljettajat! Väänänen kierteli yksistään rataa ja sai ainoana kilpailijana hyväksytyn tuloksen kisasta. Voitto Väänäselle – muille ei tulosta.

OKJ sunnuntai
P1 Veeti Väänänen

Ketolalle vahva sarja-aloitus
Totuttuun tapaan Mini-luokassa oli eniten kuljettajia ja sehän lupasi hienoa jännitysnäytelmää viikonlopulle. Lauantain aika-ajoissa naapurimaa-Viron kuljettajat Theodor Toolbar, Meryl Peldes ja Oliver Söönurm olivat kolmen kärki ja parhaana suomalaisena Aapo Timonen neljäs. Alkuerien tulosliuskoilla keikkuivat samat nimet, hiukan eri järjestyksessä. Kenestäkään ei leivottu ennakkosuosikkia, sillä niin tiukka taistelu kärkikuskeilla oli. Simeon Ketola, joka nihkeästi menneen aika-ajon jälkeen nosti hienosti alkuerissä osakkeitaan, pääsi starttaamaan finaaliin ruudusta kolme. Ja hienosti Ketola tilaisuuden käytti hyväkseen syöksyen heti kärkeen ohi Peldesin ja Söönurmen. Nopeita kierrosaikoja kellottanut Toolbal liimautui Ketolan konttiin kiinni ja viimeiset kierrokset oli kahden kuljettajan välistä kilvanajoa parhaimmillaan. Toolbal pääsi kerran yllättämään Ketolan, mutta ohituksesta lisää taistelutahtoa ammentanut Ketola kuittasi kärkipaikan takaisin itselleen. Voittoon Ketola ennen Toolbalia. Kolmanneksi itsensä taisteli Joel Taipale.

MINI60 lauantai
P1 Simeon Ketola
P2 Theodor Toolbal
P3 Joel Taipale

Sunnuntai sarasti hieman lauantaita pilvisempänä, mutta aika-ajoissa nähtiin samoja nimiä kärjessä: Oliver Söönurm, Timonen, Toobal ja Ketola. Sateinen sää sekotti hiukan pakkaa ja uusia kandidaatteja saatiin taisteluun mukaan. Alkuerissä mm. Markus Nurmi, Aron Kivilo ja Miro Leskinen onnistuivat ja saivat nimensä tuloslistojen kärkipäähän. Finaali saatiin kisata kuivuneella radalla ja paalupaikkamies Toolbal piti tiukasti kärkipaikan hallussaan maaliin saakka. Muista palkintokorokesijoista käytiin hyvää kilvanajoa Nurmen, Ketolan, Leskisen ja Peldesin kesken. Ketolan oli nelikon vahvin, tullen ruutulipulle kakkosena. Kolmas päivän finaalissa oli Peldes, jolle viikonloppu oli todella hyvää suorittamista ja myös onnistumisen iloa.

MINI60 sunnuntai
P1 Theodor Toolbal
P2 Simeon Ketola
P3 Meryl Pelder

Missä on kaikki KZ2-kuljettajat?
KZ2-luokassa on käynyt harmittava kato viime kauteen verrattuna, sillä vain kolme kuljettajaa osallistui viikonloppuun. Santtu Juntunen, Timo Aaltonen ja Aapo Salonen ajoivat lauantaina aika-ajot, yhden alkuerän sekä kaksi finaalia. Juntunen voitti kaikki lähdöt ja molemmissa päivän finaaleissa palkintokorosijat pysyivät samana: Juntunen, Aaltonen ja Salonen. Juntuselle maksimipisteet avauskilpailusta. Harmillista on se, että tämä luokka, mikä tarjoaa yleensä viihdyttävää kilvanajoa, missä kuljettajat ovat hyvällä fiiliksellä ja mikä tuo oman lisämausteen SM-sarjan viikonloppuihin on kutistunut. Toivottavasti tuleviin kilpailuihin saadaan lisää KZ2-osallistujia, sillä teitä kaivataan. Santtu Juntusen ja Timo Aaltosen hymyssä suin lähetetyt viestit entisille kilpakumppaneille oli selkeät: ”Tulkaahan nyt kilpailemaan, että saadaan kunnon kisat taas aikaiseksi!”

KZ2 lauantain ja sunnuntai
P1 Santtu Juntunen
P2 Timo Aaltonen
P3 Aapo Salonen

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close